Abdullah Atalay'ın Bloomberg HT'deki Elektrik Alım İhalesi İptali Açıklamaları

Yönetim Kurulu Başkanımız Abdullah Atalay, 29 Mart 2022 tarihinde Bloomberg HT'de Zeynep Erataman’ın sunduğu Piyasa Masası programında, elektrik alım ihalesinin iptali ve piyasa dinamikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

Abdullah Bey, tedarik şirketlerinin, özellikle serbest tüketici olmayan müşterilere yönelik enerji satışını EÜAŞ üzerinden yaptığını ve bu satışların regüle tarifeden işlem gördüğünü belirtti. 2022 yılı başında, EÜAŞ'ın bu miktarı tedarik edememesi nedeniyle, görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) nihai tüketiciye enerji satışı için yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı. EÜAŞ üzerinden kaynak bazında ihale yapılması kararlaştırılmıştı, ancak idarenin öngördüğü teklif aralıklarının gerçekleşmemesi nedeniyle bu ihale sonuçlandırılmadı.

 

Yönetim Kurulu Başkanımız, B planı olarak EPDK tarafından kaynak bazında fiyat tavanı getirilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Bu durumun uluslararası piyasalarda Rotterdam ithal kömür fiyatlarındaki artışların, nihai tüketiciye büyük zamlarla yansıması sonucu ortaya çıktığını ifade etti. Kamuoyunda bu fiyat artışlarına yönelik itirazların ve uluslararası piyasalardaki dengesizliklerin de etkili olduğunu vurguladı.

 

Abdullah Atalay, piyasada maliyet bazlı fiyatların oluşumunda en yüksek maliyetli kaynağın takas fiyatını domine ettiğini ve kaynak bazında fiyat tavanı öngörüsünün, bu makasın açılmasını önlemeyi amaçladığını söyledi. Ancak bu tarz sınırlamaların liberal piyasa enstrümanlarıyla bağdaşmadığını belirterek, bu uygulamanın geçici olduğunu ve yetkililerin de bu sınırlamaya isteyerek girmediğini ifade etti.

 

Yönetim Kurulu Başkanımız, ithal kaynaklardaki fiyat değişimlerinin gözlemlenerek, nihai tüketiciyi yüksek fiyatlara maruz bırakmayacak şekilde kontrollü denetimlerin devreye gireceğini düşündüğünü söyledi. Spot piyasanın ve Piyasa Takas Fiyatı'nın (PTF) devam edeceğini belirtti. GTŞ'lerin gün öncesi piyasasından temin ettikleri enerji miktarının regüle tarifeye oluşturduğu maliyet farklarının, Omega farkı olarak tabir edilen alacaklarının finansal destek sağlayacağını ifade etti.

 

Abdullah Atalay, sistem yöneticilerinin, geçici bir zorunluluk nedeniyle bu hamleyi yaptıklarını ve maliyetleri kompanse ederek sistemin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Bu sürecin Türkiye elektrik piyasasının geleceği açısından önemli olduğunu vurguladı.

 

Programın videosunu izlemek için:

https://www.youtube.com/watch?v=jhQTKDabZJU&ab_channel=BloombergHT